Frikøling er en god investering på bundlinjen og for miljøet

Der er store energimæssige samt økonomiske gevinster ved at investere i et integreret frikølingssystem fra Dansk Køl & Klima – både for miljøet og din økonomiske bundlinje. Frikøling til kølekompressorer kan benyttes så længe, at udetemperaturen er 2°C lavere end temperaturen i lokalet, som skal nedkøles.

Med frikøling menes der, at ventilatoren suger kuldeenergien i udeluften ind, og udnytter kølingen i luften til at holde lokalet indenfor køligt. Det eneste energiforbrug, som eksisterer ved denne form for køling, går alene til den ventilator, som blæser luften ind, samt den der blæser luften ud. Det er med til at give store økonomiske besparelser.

Hos Dansk Køl & Klima arbejder vi med integreret frikøling, hvor man fortsætter med at udnytte udeluftens køleevne så længe det er muligt, sammen med den mekaniske køling, hvis ikke at udeluften kan klare kølebehovet alene. Denne form for frikøling betyder, at kølekompressoren kun anvendes, når der faktisk er behov for det. Ellers vil lokalet som ønskes nedkølet, alene anvende den energi og temperatur, der i forvejen er i luften udenfor.

Derfor er frikøling fra Dansk Køl & Klima et smart grønt valg

Generelt er problemstillingen således, at når temperaturen udenfor er højere end 12-14°C, bliver det svært at udnytte denne til nedkøling af temperaturen indenfor. Det er simpelthen ikke koldt nok udenfor til at dække det efterspurgte kølebehov indenfor, men det er der en løsning på:

Som løsning på denne problemstilling, arbejder vi med en modificeret form for frikøling, som bygger på marginalen, altså forskellen mellem temperaturen indenfor og udenfor. Her er det blot gældende, at temperaturen udenfor skal være 2°C lavere end temperaturen indenfor. Det betyder altså, at så længe der er 2°C koldere udenfor end indenfor, vil frikølingsanlægget fortsætte sin drift, indtil det ikke er muligt mere. Herefter vil det mekaniske køleanlæg og kompressoren tage over og sørge for, at lokalet er så koldt, som det skal være.

Denne løsning er medvirkende til, at frikølingsanlæg leveret fra Dansk Køl & Klima er den grønneste løsning på markedet i Danmark. Dette skyldes, at antallet af aktive kompressortimer er minimale takket være de danske vejrforhold, som oftest er køligere end i syden – og temperaturen indenfor. Du bør derfor vælge frikøling fra Dansk Køl & Klima.
  Ring til mig på 70203800 eller skriv til mig her, hvis du ønsker rådgivning til større frikølingsanlæg. Vi er ISO 9001:2015 certificeret og har løst opgaven mange gange før.

  Jens Peter, køletekniker

  Kontakt Dansk Køl og Klima

  Fordele ved integreret frikøling

  Ved at tilvælge en integreret løsning til frikøleanlæg fra Dansk Køl & Klima, tilvælges også de væsentlige fordele, der følger med, såsom sparring af mange penge, funktionelle og praktiske løsninger samt et sublimt serviceniveau.

  Med frikøling reduceres udgifterne

  På den økonomiske side af valget er der følgende fordele ved frikøling. Ved frikøling kan udgifterne på elforbruget til køling typisk reduceres med kr. 35.000 til 105.000 per år – og i nogle tilfælde meget mere. Denne besparelse afhænger i høj grad af, hvor stort anlægget er, samt hvad kunden skifter fra.

  Tilbagebetalingstiden for et anlæg på 8 til 20 kW vil typisk være mellem 9 og 15 måneder, og herfra vil det være kontant overskud – til glæde og gavn for virksomhedens bundlinje. Reducering af udgifterne til elforbruget vil oftest være op i mod 70 til 80 procent. Altså en væsentlig besparelse. Vælg derfor et frikølingsanlæg, der bruger kold udeluft, og spar på elregningen.

  Høj sikkerhed og serviceniveau med integreret frikøling

  Vores frikøleanlæg leveres med en høj sikkerhed og er konstant fjernovervåget, da de leveres med GPRS opkobling. Dette betyder, at hvis der opstår fejl på frikølingsanlægget, vil en alarm blive aktiveret, og en besked sendes til den alarmansvarlige i virksomheden. På de måde kan virksomheden altid være på forkant med mulige problemer. Kunden er hele tiden i fokus – også når du mindst venter det.

  Frikøleanlæg og tørkølere belaster miljøet mindst muligt

  Ved at installere frikøling eller tørkøleanlæg til køling af din virksomhed, bidrager du som forbruger af CO2 til at mindske belastningen for miljøet. Tager vi ligesom tidligere udgangspunkt i et frikølingsanlæg på 8 til 20 kW, vil den samlede besparelse i CO2 det første år være fra 14.000 til 35.000 kg – og det er blot de første 365 dage.

  Der er altså tre åbenlyse og væsentlige fordele, som overskygger alt andet, ved at anvende frikøling. Du opnår fra dag ét en økonomisk besparelse på op til 80% på dine energiudgifter, plus at du gør det på en måde, som mindsker forbruget af CO2 til gavn for hele samfundet.

  Eksempel på frikøling hos energiselskab med airconditionanlæg som køling

  Et energiselskab afkølede på daværende tidspunkt sine serverrum og EDB-udstyr med et airconditionanlæg, så udstyret ikke blev overophedet i driften. Det fungerede upåklageligt, men der var meget vedligehold af anlægget, og det var ikke billigt i drift. Virksomheden havde på dette grundlag et årligt strømforbrug på knap 40.000 kW. Med en pris på kr. 1,68/kWh havde de derfor en energiudgift hvert år på knap kr. 67.200. Det kan optimeres, og de valgte at henvende sig til Dansk Køl & Klima.

  Investering i frikøling og tørkøling betaler sig

  Samme kunde købte et 10 kW frikølingsanlæg for kr. 69.000 af os, som udnytter kuldeenergien i luften udenforc – selvfølgelig med alle de ovennævnte fordele gældende. Kunden bibeholdte sit airconditionanlæg, som mekanisk køling og som back-up til det integrerede frikølingsysstem, som arbejdede så længe forholdene var der, altså at der var to grader koldere udenfor end indenfor.

  Kunden opnåede på denne måde en besparelse det første år på 31.700 kW, og omregnet til danske kroner; en samlet besparelse på energiforbruget på kr. 53.256, svarende til en forbedring på 79,25 procent. Investeringen for kunden blev dermed tjent hjem på lidt over 15 mdr. De har tjent samt sparet penge på investeringen lige siden.

  Skal dit serverrum i virksomheden også nedkøles på en effektiv og omkostningsvenlig måde? Kontakt Dansk Køl & Klima, og lad os hjælpe. Vi kan også hjælpe med andre køleløsninger til forskellige behov.

  FAQ

   

  Hvad er et frikøleanlæg?

  Et frikøleanlæg sørger for at luften køles ved at benytte en koldere udeluft end indeluft. Det betyder, at et frikølealæg kan køle, så længe temperaturen udenfor er blot to grader koldere end temperaturen indenfor.

   

  Hvad sparer man ved at bruge frikøling?

  Besparelsen ved investering i frikøling afhænger i høj grad af, hvad der skiftes fra. Vi ser dog typisk, en besparelse på mellem 35.000 og 105.000 kroner per år. Derudover er tilbagebetalingstiden for et anlæg på 8 til 20 kW ofte mellem 9 og 15 måneder.

   

  Hvor tit skal et frikøleanlæg have service?

  Et anlæg til frikøling skal serviceres mindst én gang om året. Hos Dansk Køl & Klima kan vi være behjælpelige.

  Læs om vores serviceaftale og det lovpligtige eftersyn her.

  Hvorfor vælge Dansk Køl & Klima til frikøling?

  • Vi er VE-godkendt installatørvirksomhed af store som små luft/luft og luft/vand køleanlæg.
  • Alle frikøleanlæg tilbudt er CE-mærket og lever op til europæiske standarder.
  • Vi kan vores håndværk, og vi bestræber os på at kunne tilbyde seneste teknologi på området om kundens behov.
  • Vi sætter pris på en god dialog og konstruktivt samarbejde fra ordre til endelig levering og installation.
  • Vi hjælper dig, hvis uheldet måtte ske. Vi har landsdækkende døgnservice, 365 dage om året.
  • Vi forhandler kun kvalitetsprodukter. Alle solgte anlæg er købt hos danske grossister, og produceret til det danske klima.
  • Vi holder, hvad vi lover og leverer som aftalt – og til tiden
  • Vores køleteknikere er uddannede og ISO 9001:2015 certificeret
  • Vi har løst opgaven før. Vi har leveret flere frikøleanlæg igennem tiden over hele landet.
  • Vi er medlem af KMO. Din forsikring for, at vi må håndtere – og behandler kølemidler korrekt.